VELIKI ČEVLJI ZA VELIKA STOPALA

veliki čevlji

Veliko deklet, rojenih v prejšnjem stoletju se še dobro spomni svojih mater, ki so nam vsakič, ko je pogovor nanesel na velikost stopal, zapovedovale nekaj v smislu: »Lepa stopala, so majhna stopala. Vse kar je večje od velikosti 40 je ogromno! Take nikoli ne najdejo lepih čevljev, ker veliki čevlji niso lepi čevlji!« Časi so se od takrat vsekakor spremenili, a nekateri predsodki so ostali, zato se bomo v tem članku malce bolj poglobili prav v velika stopala in njihovo obutev.

 

Včasih veliko, danes normalno

Neizpodbitno dejstvo je, da so stopala dandanes večja kot so bila pred petdesetimi ali stotimi leti. Velikostne številke so se v zadnjih dvajsetih letih povečale v povprečju za dve številki.  Danes je povprečna velikostna številka ženskega stopala med 40 in 41, čeprav je bila še v preteklosti najpogostejša velikostna številka ženskega stopala med 38 in 39. Ameriška podiatrična zveza meni, da je razlog za to v tem, da v sodobnem ni več toliko pomanjkanja hrane in se je skupaj s stopali povečala tudi naša višina in telesna teža, čemur so se prilagodila tudi naša stopala, ki danes zavzemajo večjo površino, da lahko nosijo tudi večjo težo telesa. (vir: Footfiles)

To samo po sebi ne bi bilo problematično, če ne bi kar nekaj ljudi pod vtisom predsodkov o »normalni« velikosti stopal, svoja tlačili v premajhne čevlje, s čimer si na dolgi rok lahko storijo več škode kot koristi. Morda se tej temi posvetimo kdaj drugič, danes bomo v tem članku raziskali, kako poteka izbira, priprava in izdelava čevlja večje velikosti.

 

Začne se z dobrim svetovalcem

Pri nakupu vseh čevljev, še zlasti pa čevljev večjih velikostnih številk, ključno vlogo odigra dober svetovalec, ki skupaj s kupcem pomerja različne modele, pri čemer v obzir ne vzame zgolj dolžine noge, ampak tudi njihovo širino in morebitne odklone v njihovi obliki. V kolikor serijskega modela, ki bi se velikemu stopalu do popolnosti prilegal ni mogoče najti med serijsko narejenimi čevlji, svetovalec stopalo obriše in pomeri. Kako poteka merjenje, si lahko preberete tu.

 

Individualna izdelava

Velikokrat slišimo, da je najti velike številke čevljev, ki bodo udobni in prijetni na pogled, misija nemogoče. Temu botruje tudi dejstvo, da je izdelava zelo velikih velikostnih številk dražja, kot izdelava standardnih, saj se zanje porabi več materiala, hkrati pa je njihova izdelava daljša in zahtevnejša od običajnih.

Pri Proalpu imamo za izdelavo velikih velikostnih številk že ustaljene nože in kalupe, na podlagi katerih se lahko lotimo individualne izdelave tudi zelo velikih čevljev. Najprimernejši za izdelavo velikih velikostnih številk so čevlji, narejeni po metodi flex šivanja, saj imajo ti pritrjene montažne podplate, ki jih lahko sekamo posamično, glede na potrebo naročnika. Odlično se obnesejo predvsem pri stopalih, ki imajo poleg dolžine tudi izven standardno širino. Več o Flex izdelavi si lahko preberete tukaj. Ustaljen protokol izdelave zelo velikih velikostnih številk imamo tudi pri našem pohodnem asortimaju.

Med moškimi športno-elegantnimi čevlji, ki jih lahko izdelamo v zelo velikih številkah najdete modele: Lucca, Bern, Berlin in Vienna. Ženski športno-elegantni modeli, ki jih lahko dobite v zelo velikih velikostnih številkah pa so: Aosta, Verona, Porto, Berlin, Garda, Capri, Lucca in Trieste. Tudi pohodne čevlje Kofce, Stol in Kanin lahko dobite v zelo velikih velikostnih številkah (tako moške kot ženske modele). Za konec vam lahko zaupamo, da se z izdelovanjem zelo velikih čevljev srečujemo že od samega začetka, največja velikostna številka, ki jo izdelujemo pa je kar 54, tako, da se pri v naših poslovalnicah resnično lahko oglasite brez strahu!

 

Vir: Clifford, Kambra. “Why Our Feet Just Keep Getting Bigger”. Footfiles.Com, 2021, https://www.footfiles.com/beauty/shoes/article/huge-news-our-feet-are-growing-at-a-rapid-pace. 12. 12. 2021