FLEX ŠIVANA OBUTEV

Tradicionalni način izdelave

PREDNOSTI FLEX ŠIVANE IZDELAVE

Flex šivana izdelava obutve je tradicionalni način izdelave obutve, kjer se zgornji del čevlja prišije na notranjik, s čimer dobimo fleksibilno oz. prožno obutev. V sodobnem času le redko kdo izdeluje obutev po tem postopku, prevladujeta namreč lepljena in brizgana izdelava. Flex šivana izdelava obutve vključuje veliko ročnega dela in zahteva veliko časa, je precej zahteven in drag postopek. Prednosti take izdelave pa so velike, tako da se v obutveni industriji šivana izdelava šteje za luksuzno.

Preprost opis postopka

1

PRIPRAVA KOPITA

Priprava osnovnega kopita je prva in izredno pomembna faza, povezana s tem, kakšen čevelj želimo narediti. Na osnovi obrisa nog lepimo in brusimo posebno gumo za modeliranje kopit.

 

IZRIS ZGORNJEGA DELA

Na podlagi kopita izrišemo površino (kopijo) kopita za izdelavo zgornjega dela obutve. Kopijo razrežemo na posamezne dele, glede na funkcionalnost in estetiko.   

2

3

IZREZ ZGORNJEGA DELA

Posamezne dele izrežemo iz usnja oz. mikrofibre. V tej fazi se poleg osnovnih zgornjih delov izrežejo vsi dekorativni liki, ki popestrijo videz čevljev.

SEŠIJEMO VSE DELE

Sešijemo sestavne dele. Dodamo ojačila v področju vezalk ter sprednjem in zadnjem delu.

4

5

NAVLEČEMO ČEZ KOPITO

Sešit zgornji del navlečemo preko kopita.

ZAŠIJEMO NA NOTRANJIK

Zgornji del sešijemo skupaj z osnovnim notranjikom (plast med podplatom in vložkom, ki drži skupaj čevelj), ki je iz naravnega materiala (mešanica celuloze in drugih vlaken). Specifika šivane izdelave je, da se zgornji del obrne navzven in zašije na notranjik. Pri lepljeni izdelavi pa se zgornji del obrne in prilepi pod notranjik, s čimer imamo več plasti pri upogibanju čevlja.

6

7

RAZVOJ PODPLATA

Vzporedno s tem razvijemo primeren podplat, ki ga nalepimo na notranjik.

BRUŠENJE PODPLATA

Potem vse skupaj grobo pofrezamo in za tem ročno pobrusimo in naredimo obliko spodnjega dela čevlja

8

9

ZAKLJUČNA PRIPRAVA

V zadnji fazi čevlje pomažemo z voskom, jim vstavimo vezalke in vložke (ki jih ne prilepimo), ga impregniramo in zapakiramo v škatle.