KAKO DO PRAVE VELIKOSTI OBUTVE

Kratka navodila

KAKO IZBERETE PRAVO VELIKOST OBUTVE?

Prva možnost je, da izberete velikost, ki jo običajno nosite. Večina naših kupcev že na ta način dobi ustrezno velikost.

Če želite in imate voljo izmeriti dimenzije svojih stopal, pa to storite po spodnjih navodilih. Bistvena je izmera dolžine stopal, lahko pa izmerite tudi obseg stopal čez kosti hallux in čez nart ter tudi širino stopal tam, kjer so najširša.

Za nas je zadosti, če nam pošljete izmere za obe stopali, ustrezno velikost bomo na osnovi tega z lahkoto določili.

KAKO POTEKA IZMERA NOG?

Svoja stopala si lahko sami izmerite tudi kadar naročate našo obutev preko spletne trgovine. Meritve bodo v pomoč vam in nam pri izbiri prave velikosti. Seveda pa v primeru, da bi vam obutev naročena preko spleta, ne ustrezala, nudimo možnost menjave oziroma vračila.

Ker sami izdelujemo obutev, vam jo do določene mere lahko korigiramo tudi po tem, ko jo že nosite.

Če imate deformirane noge, zaradi česar potrebujete zelo prilagojeno obutev, se za svetovanje in izmero nog predhodno dogovorite na telefonski številki 040 251 169 ali 041 711 806.

NAVODILA ZA IZMERO NOG

Izmero nog opravimo do milimetra natančno. Pazimo, da imamo pisalo postavljeno pravokotno na tla. Meritve opravimo za obe stopali, saj imamo skoraj vsi dve različni stopali.

DOLŽINA STOPAL:

Vzemite list papirja ali karton in ga položite k robu stene, označite točko, kamor boste položili peto. Z eno nogo stopite nanj in sredino pete naslonite na rob stene (pazite, da se karton ob tem ne premakne od roba stene).

Obremenite merjeno nogo ter s pisalom označite konec stopala. Izmerite razdaljo od označbe do točke, kjer ste položili sredino pete in zabeležite dolžino stopala v milimetrih. Stopalo je pri nekaterih najdaljše pri palcu, pri drugih pa pri drugem prstu. Isto ponovite še z drugim stopalom.

OBRIS IN ŠIRINA STOPAL:

Stopite na kos papirja ali kartona tako, da je celotno stopalo na njem. Vzemite tanko pisalo (najboljše svinčnik) in ga pravokotno vodite okrog stopala. V najširšem delu stopal na obrisu izmerite širino. Meritev naredite za obe stopali in bolje je, če vam to stori nekdo drug. Obe stopali imejte med obrisom enako obremenjeni.

Meritve opravite s pravo debelino nogavic za želen model čevljev, to je pomembno predvsem za pohodne čevlje, ko za izmero stopal obujete pohodne nogavice.

IZMERA OBSEGA STOPAL:

Vzemite šiviljski meter in izmerite obseg stopal na dveh mestih; čez kost hallux in čez nart.

MERITVE ZABELEŽITE NA LIST

V tabeli velikosti poiščite ustrezno velikostno številko obutve. Priporočena velikost za priloženo izmero je 38, za pohodne čevlje pa 38½.

IZDELAVA PO MERI

Proalp vam nudi izdelavo obutve po meri vaših nog, ki je boste veseli kadar:

1. Imate različno dolga stopala. Skoraj vsi ljudje imamo različno dolgi stopali; če je razlika večja od polovice velikostne številke, nas to moti, saj čevelj, ki ustreza levi nogi, ne ustreza desni in obratno. Za izbrani model vam bomo naredili različno dolga čevlja, kar pa vizualno ne bo opazno.

2. Vaša oblika noge odstopa od standardne v tej meri, da vam serijsko narejen čevelj ne ustreza, torej, če imate:

  • zelo visoke ali nizke narti
  • ozke in suhe ali pa široke in močne noge

3. Imate poudarjeno kost »hallux valgus« ali druge deformacije stopal.

Izdelava obutve po meri se začne z izmero vaših nog, ki jo počnemo na zelo preprost način, kar lahko opravite tudi sami (razen v primeru večjih deformacij). Ta prvi del je torej enostaven, drugi del, prilagoditev obutve, pa je strokovno specializirano delo, ki ga zaupamo našim razvojnikom.

V spodnji tabeli so prikazane ustrezne velikosti čevljev za izmerjeno dolžino in širino stopal. Za bosonogo obutev je lestvica drugačna kot za ostale naše modele, gre za dejansko razliko v dolžini modelov. Pri bosonogih dodajamo tudi širino čevljev v predelu kosti hallux. Če vaše stopalo v širino odstopa od širine v tabeli, nas kontaktirajte. Za večino modelov širino lahko prilagodimo individualni izmeri stopal. Pri širinah bosonogih čevljev upoštevajte tudi, da so materiali, ki jih uporabljamo, raztegljivi in se v začetku nošenja dobro prilagodijo obliki in širini stopal ter to obliko ohranijo.

POMEMBNO: V vrednostih je že upoštevan priporočljiv prostor v čevlju pred prsti, praviloma 12 mm, tako, da lahko odčitate pravo velikost neposredno glede na izmero stopal.