ČLOVEŠKO STOPALO JE REZULTAT DOLGEGA RAZVOJNEGA OBDOBJA

Narava je stopalu namenila nalogo, da telo prožno premika po neravnih tleh: po zemlji, travi, pesku, kamenju in ne hoje v čevljih po trdem in zglajenem asfaltu in betonu. Bosa hoja po različnih naravnih tleh zahteva stalno prilagajanje stopal, jih krepi in povečuje njihovo zmogljivost. Tako zdravo stopalo se lahko prilagodi neravnemu terenu in se s prsti oprime podlage.  Vsak korak na neravnih tleh zahteva drugačno držo in delo drugih mišic.

Naravna lastnost naših stopal je, da so vzdržljiva. Aktivna stopala premorejo sistem amortiziranja, ki pa v nepravilni obutvi zakrni. Obutev, ki naj bi blažila tresljaje z udobnim anatomskim podplatom, lahko naredi zdrave noge ranljive.

Pravilno obuvalo pušča nogam polno svobodo gibanja in omogoča dotik s podlago. Prav občutek dotika s podlago razvija pravilno skladno delovanje stopalnih mišic. Čevlji morajo biti lahki, fleksibilni in brez opore za stopalni lok, ki zavira razvoj vezi, ki oblikujejo stopalne loke.

Študije so pokazale, da ljudje, ki imajo navado vsaj občasno hoditi z bosimi nogami, imajo mnogo bolj zdrave podplate kot tisti, ki ne hodijo bosi. Imajo tudi močnejša stopala in večjo fleksibilnost mišic.