“BOSONOGO GIBANJE SE VRAČA ” piše Marko Roblek, vitez bosonogega teka

Desetletje po tem, ko smo navdušeni bosonogci prebirali Rojeni za tek, doživeli popularizacijo minimalizma in potem tudi njegov zaton, bosonoštvo spet dobiva svoj zagon. Odlična novica! Kot hodca in tekača, ki ves ta čas popularizira naravni način hoje in teka, me še posebej veseli, da smo končno dobili tudi slovenski odgovor na bosonoge izzive. Če smo desetletje testirali in nosili minimalistično obutev z vsega sveta, ki nam je bolj ali manj ustrezala, ki je bila sorazmerno draga in velikokrat tudi preveč “konvencionalna”, se sedaj lahko pohvalimo s slovensko znamko bosonoge obutve. Ko zaradi vremena, podlage ali družbenih norm enostavno ni moč več biti bos, zdaj ne bo več treba daleč po primerne čevlje. Slovenski, tržiški Proalp nam je prišel nasproti z domačim produktom in istočasno še zagnal novi minimalistični val.

Sam že nekaj časa z zadovoljstvom nosim Proalp Contact C1, čevelj za vsakodnevno rabo. Kaj iščem pri minimalistični obutvi? Najprej mora biti fleksibilna z ravno prav tankim podplatom, da čutim podlago, a da me obenem varuje pred vremenskimi neprilikami in morebitnimi skritimi nevarnostmi. Čevelj mora biti zračen, dovolj širok in brez odvečnega blaženja. Najpomembneje: čevelj se mora prilagajati stopalu in ne obratno! Preizkusil sem že precej različnih minimalističnih primerkov obutve z vsega sveta, zato sem pri vsakem novem igralcu na trgu najprej skeptičen. Dokler čevlja dobro ne uhodim (ali utečem), sem zelo previden pri vrednotenju in ocenah. Po nekaj mesecih uporabe Proalpovega Contact čevlja pa lahko priznam, da me je navdušil v vseh pogledih.

Proalp ima že dolgo zgodovino izdelave kvalitetnih in estetsko prijaznih čevljev; tako modnih, vsakodnevnih kot pohodniških. Serija Contact vsekakor združuje dolgoletno čevljarsko znanje, ki ga Matej Slapar z ekipo vlaga v svoje proizvode. Všeč mi je, da so čevlji lični na pogled, udobni za nošenje in trpežni. “Zero drop” (ali ničelni naklon pete proti prstom), ki ga tudi marsikateri proizvajalec minimalizma na žalost že opušča, je pri Contactu ključen, kar me je naprej razveselilo. Da je čevelj iz naravnega usnja, ki lepo objame stopalo, pa še toliko bolj. Brezšivni zgornji del čevlja zagotavlja, da se ožuliti praktično ne morete, mehko usnje pa se takoj začne prilagati stopalu. Podplat je kvaliteten in trpežen, stik gornjega dela in podplata pa je po nekaj mesecih uporabe pri mojem paru praktično nepoškodovan in odlično tesni. Ste za slovensko kvaliteto in proizvajalce? Proalp Contact je slovenski tako pri zgornjem usnjenem delu čevlja kot pri – samo za ta model v Sloveniji izdelanih – podplatih, seveda pa tudi pri znanju in končni izdelavi.

Če vas mika vstop v svet minimalizma, imate sedaj idealno priložnost! Za dobrega stotaka si omislite Proalpov model Contact, najprej seveda za hojo in vsakodnevna opravila, ko pa se na njih navadite, jih je smiselno preizkusiti še za kak pohod ali celo športno aktivnost. Čevelj vam izdelajo tudi po meri – pošljete le obris svojih stopal in unikatni ter vašim nogam najbolj prilagojeni čevlji bodo kmalu pri vas. Mene čaka še testiranje zimskega visokega modela C2, mika pa me tudi malo bolj tekaški S1. Pomemben podatek: kljub temu, da so čevlji usnjeni, pa se v njih ne boste potili nič bolj kot v katerih drugih, velikokrat s pravimi nogavicami še bistveno manj zaradi odličnih lastnosti usnja, ki je koži prijazno. Za razliko od marsikaterih sintetičnih copat in čevljev, ki se kljub mrežicam in zračnim podlogam hitro usmradijo, pa je pri Proalpu ta bojazen odveč.

Bi bili del nove bosonoge revolucije? Stopite do Tuša v Kranju ali Celju ter Supernove v Ljubljani in pojdite poskusit par čevljev Proalp Contact. Verjamem, da boste prijetno presenečeni.

Marko Roblek je pionir bosonogega teka pri nas, predsednik društva Vitezi dobrega teka in soorganizator tekaškega tekmovanja Nočna 10ka. V 27-ih letih je pretekel več kot 50 maratonov po vsem svetu, deset 42 kilometrskih razdalj je premagal bos. Avtor bloga Minimalist, avtor knjige »Zagret za tek: 42 spoznanj bosonogega viteza«.

Udeleženci Proalpovega bosonogega teka z Markom Roblekom (maj 2019)

Izdelkte iz bosonoge obutve lahko kupite tukaj