V udobni obutvi se svobodno gibamo

Izbira obutve je pomembna odločitev iz zdravstvenega in estetskega vidika; le tista, ki nam poleg estetske privlačnosti omogoča svobodno gibanje, je tudi zdrava za naša stopala in celotno telo. 

Za vsakdanjo rabo naj bodo čevlji lahki, zračni in prožni ter izdelani iz kvalitetnih materialov, ki ustvarijo prijetno klimo za naše noge. Za zahtevnejše, neravne terene naj bodo čevlji močnejši in stabilnejši ter v podplatu dovolj trdni, da nas neravni teren ne utrudi ali poškoduje.

V sodobnem času se všita vodoodporna membrana šteje za standard kvalitetne obutve; ker pa se zaradi nje zmanjša zračnost čevljev, je smiselno premisliti, ali bomo par čevljev, ki ga kupujemo, uporabljali za pretežno mokro vreme ali ne. Če nameravamo čevlje uporabljati predvsem v suhih okoliščinah, je bolje dati prednost zračnosti pred vodoodpornostjo ter se ob nakupu pozanimati, koliko mokrote vendarle zadržijo. Seveda pa je čevlje potrebno negovati s kremo ali sprejem ter jih nikoli sušiti ob grelnih aparatih. Naslednja vprašanja so namenjena razmisleku o čevljih, ki jih nosimo:

Kako upogljivi so podplati čevljev, ki jih nosimo? Nefleksibilni podplati povzročijo, da so naša stopala pasivna medtem ko hodimo, kar pomeni slabljenje mišic in otrdevanje sklepov. Čevlji z upogljivimi podplati omogočajo našim stopalom, da se gibljejo in prilagajajo površini. Podplati čevljev morajo biti tako mehki, da jih lahko upognemo brez napora.

Se naši prsti v čevljih lepo izravnajo s tlemi, ali se ukrivijo? Naši prsti so anatomsko gledano širši kot preostali del stopala, ali pa so tudi čevlji, ki jih nosimo, oblikovani na tak način, da imajo prsti dovolj prostora, da se razširijo in poravnajo, medtem ko stojimo?

Koliko se oblika čevljev prilega naši nogi? Če se nam čevlji, ko jih obujemo, ne prilegajo lepo k nogi, morajo mišice podplata med hojo garati, da se oprimejo čevljev. Vendar to ni tiste vrste garanje, s katerim pravilno krepimo mišice v stopalih.

Kako visoke pete nosite? Pete vedno spremenijo telesno držo in lahko povzročajo okvare. Čevlji brez pete ohranjajo najbolj naravno držo telesa.