ŠPORTNI ČEVLJI KOFCE SE PREDSTAVIJO

Predstavljamo vam športne čevlje Kofce, ki so tako kot vsa obutev Proalp plod našega lastnega razvoja, prve različice smo zasnovali pred dobrim desetletjem in so med našimi kupci eden izmed najbolj priljubljenih modelov.

Obujejo jih za vsakodneven aktiven življenjski slog in pohodništvo, v veliki meri pa tudi kot terensko delovno obutev. So nizki čevlji, ki so torzijsko stabilni, kar pomeni, da se na neravnem terenu ne zvijajo, pa kljub temu imajo lastnosti zelo prožne obutve. Sestavljeni so iz najbolj kakovostnih in pretežno naravnih materialov, narejenih po strogih evropskih standardih. Zgornje usnje je vodoodporno (brez membrane), podloga je iz zračne mrežice, vmes pa je filc. Čevlji so v celoti zasnovani tako, da so zelo zračni, noga pa ostane suha po dolgotrajnem nošenju. Visoko kakovostni sestavljen Vibram podplat nevtralizira vibracije med hojo. Guma je protizdrsna in primerna za skalnate in mokre terene. Izdelani so v polovičnih številkah, kar omogoča dobro prileganje vsaki nogi. Vgrajeni materiali omogočajo, da se čevlji v začetku uporabe res dobro prilagodijo obliki nog. Možna je menjava obrabljenih podplatov.

Izdelujemo jih v dveh različicah, poleg »navadne« tudi ojačano, ki ima močnejši podplat in ojačitev z gumo v predelu prstov.

KAKO PA V PROALPU POTEKA RAZVOJ ČEVLJEV KOFCE?

1

Najprej ustvarimo kopito. Oblika kopita je za nas osrednjega pomena, saj je to osnova za vse ostale sestavne dele čevlja. Pri kopitu je najpomembnejše, da so čevlji dovolj prostorni, obenem pa se dobro oprimejo nog. Upoštevamo mere, ki so  značilne za slovensko stopalo (nemška so npr. močnejša, italijanska in francoska  pa bolj ozka). Po obliki kopita nato izdelamo šablone za razvoj podplata.

Podplat je sestavljen in nam ga izdela podjetje iz Italije, ki je specializirano za izdelavo sestavljenih podplatov za pohodne čevlje. Prototip izdelamo skupaj z italijanskimi poslovnimi partnerji, pri tem določimo materiale in seveda spodnjo ploskev Vibram gume. Za Kofce podplat uporabimo Vibram desen Friction za fino varianto in New Winkler za ojačano varianto

2

3

Po kopitu zasnujemo oz. zmodeliramo tudi zgornji del čevljev, ki je sestavljen iz več kosov usnja in drugih materialov. V tej fazi se ustvarja izgled čevljev, kjer pa ima glavno vlogo vendarle funkcionalnost – da se čevlji lepo oprimejo, so udobni, ne pozabimo pa na lep izgled in prave všečne barve kombinacije.

Prve pare čevljev v času razvoja izdelujemo v vzorčnih velikostih za moške in ženske, da jih lahko preizkušamo in izpopolnjujemo detajle.

Ko smo zadovoljni in rečemo »to je to«, gradiramo (razmnožimo) vzorčne velikosti na ves asortiment in damo v izdelavo nože za izdelavo zgornjih delov čevljev.

 

4

KAKO POTEKA IZDELAVA ČEVLJEV KOFCE?

1

Izbrane kose usnja odsekamo in pošljemo v šivalnico, kjer jim prilikamo ojačila iz bombaža. Nato s šablonami označimo, kje pridejo sestavni deli usnja skupaj. Vzamemo  tekstilno podlogo, ki je kaširana s filcem, kar daje čevlju izolativnost. Pozimi so čevlji topli, poleti pa dovolj zračni. Vzamemo še mehke gobice  za ovratnik (okrog gležnja) in jezik, da je čevelj dovolj mehak in vse skupaj sešijemo.

Ko je zgornji del gotov, se prične montaža čevljev. Vstavimo opetnico. Na kopito pribijemo notranjik, nanju nato s pomočjo stroja navlečemo aktiviran (segret in navlažen) zgornji del čevlja. Nato se ga še ročno oblikuje na kopito.

2

3

Zabijejo se žebljički, ki se na pločevini kopita obrnejo nazaj, da je zgornji del čevlja dobro fiksiran z notranjikom, ki je glavni gradnik čevlja. Na drugem stroju se zgladi peta, da dobi lepo obliko.

Nato se čevelj zbrusi in zarišemo kje pride podplat in pri ojačanem modelu tudi guma. Na zarisani del nato nalepimo samolepilni trak in po posebnem postopku zalepimo zaščitno gumo in jo stisnemo v posebni stiskalnici pod pritiskom 20 barov.

4

5

Vse skupaj zopet razmastimo in namažemo s premazom in z glavnim lepilom, aktiviramo zgornji del in podplat ter zalepimo podplat in ga prav tako po posebnem postopku stisnemo v treh različnih stiskalnicah.

Za tem se s krtačo obrusi ostanke lepila. Na vrsto pride ročno krtačenje čevlja, impregniranje v komori z voskom ter še ročno impregniranje s sprejem.

Za »finiš« pa vstavljanje vložkov, vezalk, deklaracij, še končni pregled čevlja in vstavljanje v škatle. Škatle s čevlji opremimo še z nalepkami in letaki, nato pa jih pošljemo v skladišče in prodajalne.

6