NEKAJ NASVETOV PRI NAKUPU NOVE OBUTVE

Čevlji bistveno vplivajo na zdravje naših stopal. Zato ni vseeno, v kaj smo obuti. Pripravili smo nekaj nasvetov, na kaj bodimo pozorni pri nakupu novih čevljev.

  1. Oblika prednjega dela naj bo dovolj prostorna, da prste lahko razpremo. Naravna funkcija prstov je, da se gibajo med hojo, s čimer razbremenijo blazinice stopal, ki nas pogosto bolijo zaradi nepravilnih obremenitev. Čevlji, ki so spredaj oblikovani v simetrično špico, stiskajo prednji del stopal skupaj in prstom odvzamejo življenjski prostor. Oblika čevljev naj sledi prednji krivulji stopal, ki je poudarjena v predelu palca, okroglina za prste pa naj oblikuje dovolj širok čevelj.
  2. V predelu narta in gležnjev naj čevlji mehko oprimejo stopalo. Če so čevlji iz kakovostnega usnja oziroma njegove imitacije, se bodo na začetku nošenja lepo prilagodili obliki stopal, se malenkost razširili in ohranili čvrstost. Čevlji iz tekstila in penjenih materialov nimajo teh lastnosti prilagajanja. Natikači in čevlji, v katere le stopimo, ne da bi jih zavezali, se zdijo sicer praktični, vendar le čevlji, ki jih zavežemo z vezalkami, zanesljivo oprimejo stopalo, tako, da bomo lahko hodili sproščeno, ne da bi »lovili« obuvalo medtem ko hodimo.
  3. Občutek stabilnosti v čevljih je tudi pomemben. To pomeni najprej dovolj prostoren čevelj, da lahko stopimo s celotno površino stopal, nato pa tudi to, da podplata ni preveč. Če so naša stopala visoko v čevljih, se naši sklepi ves čas po malem zibajo. Bolj visoki in mehki so podplati, več je tega zibanja. Hkrati se dogaja, da se nam stopala ugrezajo v podplat, se zvračajo navzven ali navznoter in na dolgi rok s tem ustvarjamo deformacije stopal. Četudi si želimo, da podplat ublaži stik stopal s površino, nam bi moral dati stabilnost, da sklepi in mišice stopal ohranijo čvrstost in pravilno strukturo.
  4. Čevlji naj bodo prožni na mestu pregiba v blazinicah, da bomo ohranjali gibčnost stopal. Podplat iz kakovostne gume se na začetku uporabe zmehča in »uhodi«, penjeni podplati so mehki že ko so novi, z uporabo pa izgubljajo obliko.
  5. Materiali so ključnega pomena – tekstil in vse vrste penjenih materialov ne nudijo lastnosti kot so zračnost, temperaturna izolativnost (poleti se pregrevajo), prilagodljivost glede na obliko nog, trpežnost. Vse te lastnosti imajo materiali, ki se za čevlje že tradicionalno uporabljajo; to so kombinacije usnja, gume, volne, pa tudi konoplje, jute, lanu in kakovostnih imitacij usnja. Kako dobro in kako dolgo nam bodo kupljeni čevlji služili je navsezadnje odvisno od materialov, iz katerih so narejeni.

Modni trendi in ponudba na tržišču se spreminjajo, lastnosti naših stopal pa so bolj brezčasne, saj so se razvijale dolga obdobja evolucijskega razvoja človeka. Pri izbiri čevljev je zato poleg videza smiselno upoštevati tudi funkcijske lastnosti čevljev.