KAKO OBLIKA ČEVLJEV VPLIVA NA DELOVANJE STOPAL

Ozko obuvalo s petami se je uveljavilo kot statusni simbol med plemiči in bogatimi dvornimi damami pred nekaj stoletji. Zlasti za ženske pa še danes velja, da so ozki in drobni čevlji s peto lepotni ideal in sodijo k lepo urejenemu videzu. Lahko je tako, a dolgotrajnejše nošenje utesnjenih čevljev ustvarja negativne vplive na naša stopala in celotno telo. Dobro se je zavedati tega in za obutev, ki jo nosimo ves dan in vse dni, izbirati zdravo obutev, ki našim stopalom omogoča ohraniti in razviti svojo vitalnost. Z močnimi in gibčnimi stopali navsezadnje lažje nosimo tudi »zapovedano« in praviloma neudobno obutev za izbrane priložnosti.

Proalpov pristop k razvoju obutve je primarno usmerjen na obutev, ki stopalom omogoča svojo naravno vlogo pri gibanju, zato so naši čevlji prostorni, prožni, lahki in narejenih iz prvovrstnih materialov na način, ki ustvarja dobro klimo v čevljih za stopala.

Naša stopala so namreč pomembno gibalo našega zdravja, saj nosijo vso težo telesa, vzdržujejo pokončno držo, skrbijo za stabilnost in ravnotežje. Z bolj zmogljivimi stopali smo lahko bolj dinamični in ustvarjalni, a jim namenjamo premalo pozornosti; največkrat takrat, ko imamo z njimi kakšne težave ali bolezni. 

Stopala pri hoji sodelujejo zelo aktivno s svojim gibanjem in pri tem spreminjajo svojo obliko, točke nosilnosti, obremenitve in dotike s tlemi. Obremenitev stopal poteka od pete proti korenu mezinca in od tod proti palcu.

Obutev je zato kvalitetna le tedaj, če ne ovira gibov stopal v celoti in gibov, ki jih vršijo posamezni deli stopal. Zelo pomembno je, da ne oviramo prostega gibanja prstov. Mišice, ki gibljejo prste, so namreč velikega pomena pri vzdrževanju oblike stopala in njegovih lokov. Palec daje telesu odriv in z močnim pritiskom ob tla zaključi gibanje stopala. Obutev ga ne sme ovirati pri njegovi funkciji. Nepravilno izdelana obutev stiska prste in jim ne dopušča njihovega osnovnega dela – to je gibanja.

Za izdelavo kvalitetnih čevljev je potrebno dobro poznati zgradbo stopala, kakšne naloge ima in kako jih opravlja. Proalpovi čevlji so zato oblikovani tako, da minimalno omejujejo naravno delovanje stopal s tem, da:

  1. So oblikovani po obliki stopal. Na sprednji notranji strani niso zaobljeni navznoter zato, da omogočajo palcem dovolj prostora. Vloga palca pri hoji je namreč nuditi oporo pri odrivu in zato ne sme biti potlačen v čevlju. Okroglina na prednji zunanji strani oblikuje dovolj širok čevelj, da stopamo z razprtimi, neutesnjenimi stopali.
  2. Prožni podplati omogočajo čim večji kot pri odrivu, stopalnemu loku pa omogočajo amortiziranje pritiskov pri hoji.
  3. Se v predelu gležnja čevlji mehko oprimejo nog.
  4. Imajo petni del višji od prednjega za maksimalno 1 cm, da ne porušijo razmerja teže med sprednjim in zadnjim delom stopala ter ohranjajo zdravo telesno držo.
  5. Izdelujemo tudi obutev po individualni izmeri nog. Vsak ima drugačna stopala kot drugi in tudi dve različni stopali imamo. Do določene mere nas te razlike ne motijo in lahko vsi nosimo enaka obuvala, ko pa so te drugačnosti nadpovprečne, lahko dobite Proalpove čevlje, ki smo jih naredili posebej za vas. Primerno obutev znamo narediti tudi za zelo deformirana stopala.

Čevlje Proalp delamo z vizijo, da jih lahko dolgo in zadovoljno nosimo ter da so všečnih oblik in barv. Pri nas lahko vsak izbere med standardnimi barvami ali pa si ustvari svojo unikatno barvno kombinacijo, saj barve pomembno vplivajo na naše razpoloženje.

Dobra in lepa oblika čevljev pa zaživi v materialih, iz katerih so izdelani. Kvalitetni materiali so dodana vrednost k izgledu obutve, kar je končna pika na i. Osnovnega pomena pa je, da se v čevljih ustvari dobra klima za naše noge, da so ravno prav čvrsti, da nam nudijo občutek varnosti ter so dovolj prožni, da se svobodno gibamo v njih. Vse to lahko ustvarimo le s prvovrstnimi materiali za vse sestavne dele, ki jih vgradimo v čevlje. Za Proalpove se držimo dobrih izkušenj z uporabo materialov italijanskega in slovenskega izvora.

Za zaključek tega kratkega poudarka na nalogah naših stopal, ki jih naj čevlji minimalno omejujejo, pa seveda spodbuda, da se naj vsak vsaj občasno sezuje in hodi bos – tam, kjer zmore. S tem preprosto rečeno stopala pridobivajo čvrstost in živost, s katerima tudi čevlje bolje in lepše nosimo.