SLOVENSKA BOSONOGA OBUTEV PROALP CONTACT

Bosonoga obutev Proalp Contact je razvita na osnovi vizije izdelovanja prožne in prostorne obutve iz prvovrstnih materialov. Tako kot vsa Proalpova obutev je zračna, trpežna in barvita.  Taka, da pritegne vse, ki že nosite Proalpovo obutev in tiste, ki ste bosonoge obutve že vajeni in nosite tuje/svetovne blagovne znamke.

Novi model Proalp Contact omogoča maksimalen stik stopal s terenom, ki ga čevelj še lahko omogoča. Pri nošenju čevljev Contact ne boste občutili drobnih ostrih kamnov, noga pa bo pri vsakem koraku objela podlago. Podobno kot bi hodili bosi.

Osnovno vodilo pri izdelavi Proalpovih čevljev je védenje, da so stopala pomembno gibalo našega zdravja. Pri hoji sodelujejo zelo aktivno in pri tem spreminjajo svojo obliko, točke nosilnosti, obremenitve in dotike s tlemi. Čevlji zato ne smejo ovirati naravnih gibov stopal. Naravna lastnost naših stopal je namreč, da so vzdržljiva in dinamična. Aktivna stopala premorejo sistem amortiziranja, ki pa v nepravilni obutvi zakrni. Pravilno obuvalo pušča nogam polno svobodo gibanja in omogoča stik s strukturo terena, po katerem hodimo. Prav občutek stika s podlago razvija skladno delovanje stopalnih mišic. V tem kontekstu je še potrebno opozoriti, da nošenje bosonogih čevljev ni priporočljivo za ljudi, ki že imajo močno poškodovane oziroma podrte stopalne loke.  

BOSONOGI ČEVLJI PROALP CONTACT C1
PROALP CONTACT C1

Intenzivno proučevanje bose hoje je bilo osnova za razvoj modela Contact. V angleščini bi ga imenovali »barefoot« obutev in spada med tako imenovano minimalistično obutev. Proalp Contact ima športno in elegantno različico. Z menjavo letnih časov bodo na razpolago še nove izvedbe za vse letne čase. Za moške in ženske, od velikosti 36 do 47. Kupiti jih je mogoče v prodajalnah Planet Tuš v Kranju in Celju, v Supernovi na Rudniku v Ljubljani ter preko spletne trgovine.

 

Nekaj značilnosti bosonoge obutve Proalp Contact

S ČEVLJI PROALP CONTACT DO CILJA
S ČEVLJI PROALP CONTACT DO CILJA

  1. Oblikovani so po obliki stopal. Okroglina prednjega dela oblikuje dovolj širok čevelj, da stopamo z razprtimi neutesnjenimi stopali, vsi prsti pa imajo dovolj prostora za gibanje. Posebna pozornost je namenjena krivulji na notranji prednji strani, ki mora nuditi dovolj prostora za palec, ki je ključen za odriv pri hoji.
  2. Prožni podplati omogočajo maksimalen kot pri odrivu, stopalnemu loku pa omogočajo amortiziranje pritiskov pri hoji.
  3. Čevelj se mehko oprime nog, pri koraku se stopalo prosto postavi po podlagi brez stranskih utesnitev.
  4. Za gornji del in podlogo je uporabljeno mehko usnje (po naročilu tudi mikrofibra), za notranjik pa 3-milimetrski sloj pravega volnenega filca (v zimskih modelih je sloj filca 6-milimetrski, vanj je vgrajena tudi aluminijasta folija), ki je najboljši izolator pred mrazom in toploto. Največja odlika čevlja je podplat iz 2,5-milimetrske vulkanizirane gume, izdelan iz najboljše zmesi. Je protizdrsen in zelo dober proti obrabi. Ima 15 mm visok okvir, kar omogoča hojo tudi po mokrem terenu.

Kako pa njihova prožnost zgleda v praksi preverite v videu.

Svoboden korak z bosonogo obutvijo

V NARAVO S POHODNIMI IN TUDI BOSONOGIMI ČEVLJI PROALP CONTACT
V NARAVO S POHODNIMI IN TUDI BOSONOGIMI ČEVLJI PROALP CONTACT

Za marsikoga bo zanimiv preizkus teh čevljev za pohodništvo. Če že ne za celodnevne ture, pa vsaj za kombinacijo s klasičnimi pohodnimi čevlji, ko med dolgotrajnimi turami sezujemo svoje pohodne čevlje in del poti prehodimo v bosonogi obutvi. Vtis je, da  dajejo minimalistični čevlji manj opore in zaščite nogam, kot čvrsti pohodni čevlji. Izkušnje pa kažejo, da je povprečno zdravo stopalo dovolj močno in fleksibilno, da zmore hoditi po neravnem hribovskem terenu v bosonogih čevljih. Ti imajo to funkcijo, da nudijo osnovno zaščito pred ostrimi delci in umazanijo, sicer pa so stopala svobodna, da kreirajo varno in dinamično gibanje.

Z vsakodnevnim nošenjem bosonoge obutve se stopala okrepijo in razvijejo veščine, ki so potrebne za boso hojo. S tem se ob toplem vremenu mnogo lažje popolnoma sezujemo in uživamo v pristnem stiku bosih stopal s pomladansko travo, gozdnimi tlemi, peščenimi plažami in drugimi vabljivimi naravnimi tereni.

Za več informacij nas lahko kontaktirate na naslovu info@proalp.si.