GAŠPER STOJC: Zame se je vse začelo na skavtskem taboru, ko sem en teden hodil naokrog bos. Ta teden sem kmalu podaljšal v mesece.

Foto Rok Lužnik: Stoja na rami v Završnici

GAŠPER STOJC je visokovalec, gledališki pedagog, igralec, mentor, skavt, celosten človek. Oseba, ki ljubi življenje in ga uživa z veliko (ponavadi leseno) žlico. Ravno to, da bi rad doživel prav vse, ga je prignalo do tega, da je začel stopati po svetu bosopet. 

Svoje telo in um razvija predvsem na trakovih. Slednje s prijatelji napeljejo na idiličnih lokacijah visoko v gorah, včasih tudi več sto metrov nad zemljo. Na traku s skupino @slackalien razvija slovenski visokovalski prosti slog. To pomeni, da mu ni v veselje zgolj hoja po traku, temveč tudi postavljanje na glavo, guganje, hoja s prevezo čez oči, vrtenje v vse smeri. Izziv za glavo in telo.

‘Ko si enkrat privezan na trak sredi zevajoče luknje, se vate naseli močan strah, ki je tvoj edini sovražnik in največja nevarnost. Trak pozimi večkrat zmrzne in skozi dolino ponavadi piha konstanten veter. Biti v takih razmerah brez vsake zaščite ni noben užitek. Prav tako je težko uživati v hoji ali trikih, če traku sploh ne čutiš. Proalp bosonoga obutev mi omogoča, da se lahko zabavam na traku, kljub temu, da se marsikomu zdijo pogoji nemogoči. Če vam vaš način gibanja povzroča še več stresa in se ob njem ne sprostite in zabavate, potem po mojem mnenju delate hudo napako.’

ogled videa HIGHLINER

Foto Matic Komel: Izlet društva SlackAlien v Francijo

Bos je v vseh letnih časih in v vseh situacijah. Bos tudi vozi. Z zakonom je  namreč prepovedana vsaka obutev, ki bi ga ovirala pri vožnji. Zakon pa je treba spoštovati. Če že vozi s čevlji, so ti vedno minimalistični. Nobenih natikačev, nobenih trdih podplatov. Pozor! Če dvomite, da boste lahko dovolj močno s podplatom udarili po zavori ob zaviranju v sili, se definitivno najprej izurite v bosonogi hoji in šele nato sedite bosi tudi za volan. 

V gledališču je strasten gibalec in improvizator. Na odru se skoraj vedno pojavlja bos, pa ne ker bi to sam zahteval. Enostavno režiserji to vedno vidijo kot nekaj, kar paše k njegovemu nasmejanemu obrazu. Pridejo pa situacije, sploh na različnih odrih, ko bonton zahteva čevlje. V njih je kot dobitnik zlatega mednarodnega priznanja za osebno rast MEPI (Duke of Edinburgh award) sprejel britanskega princa Edwarda ter večkrat nagovoril predsednika Republike Slovenije. Nedolgo nazaj je v njih tudi recitiral poezijo v največji slovenski dvorani na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti pred najbolj eminentno publiko domače države.  

Foto Nik Bertoncelj: Vloga  v predstavi Vozi Miško

Fotokorak: Soča

‘Ko sem se enkrat navadil na bose noge, je bilo zelo težko potrpeti s trdimi in tesnimi čevlji. Na odru sem bil težko pri miru, saj me je vse žulilo in stiskalo. Iz publike je verjetno izgledalo kot da sem na odru živčen in da imam tremo. Vse to se je hitro nehalo, ko sem dobil svoje lepe usnjene čevlje Proalp C1. Vsem je všeč njihov izgled, sam pa sem na odru spet dajal občutek sproščenosti in naravnosti. Zdi se mi da je ljudem to tudi najbolj všeč.’

Kako to, da se pojavlja v vseh teh situacijah? Že od osmega leta je vzgajan kot skavt. Tam so ga naučili, da je potrebno delati za skupnost. Naučili so ga, da je sam odgovoren za svojo osebnostno rast. Da skavt ne pozna dobrega in slabega vremena, temveč samo dobro in slabo opremo. 

“Zame se je vse začelo na skavtskem taboru, ko sem en teden hodil naokrog bos. Ta teden sem kmalu podaljšal v mesece. Potem pa je prišla zima. Ves čas sem nosil svoje pohodne čevlje in šele takrat opazil, kako velike spremembe so se zgodile mojemu stopalu. Noga je bila bolj prosta in se je v sprednjem delu razširila in stara obutev je ves ta razvoj stopala počasi potiskala nazaj. Bilo je boleče, zatečeno in rdeče, spet so me boleli mezinci. Odločil sem se, da bom od sedaj naprej raje kar vedno bos, bil sem prepričan da se to da. Žal se ne, vsaj v našem podnebnem pasu ne. Proalp obutev me je rešila. Sedaj mi je med zimo toplo in moje noge ohranjajo vse pridobljene telesne funkcije. Vsako leto razvijem še kaj novega. Trenutno me zelo zanima kako bi z bosimi nogami lahko plezal v skali in na balvanih.”

Foto Karmen Zalokar: Slackline delavnice na skavtskem taboru

Fotokorak: Noge na dugmetu