Bosonogi čevlji: PETNI DEL STOPAL JE ENAKO DVIGNJEN OD TAL KOT PRSTNI DEL

Če stojimo na tleh bosi, je naš kot do tal 90˚, če obujemo npr. 5-cm pete bi imelo naše telo le 70 ˚kot (ob ravni drži bi se nagnili naprej), če telesne drže ne bi prilagodili. Da ohranimo pokončno telesno držo, mora cela serija sklepov prilagoditi svojo pozicijo (gležnji, kolena, boki, hrbtenica, glava). Če dvignjene pete prakticiramo daljše obdobje, te nenaravne obremenitve postanejo kronične in prispevajo k bolečinam v nogah, hrbtu, ramenih in povečujejo izčrpanost.

Če stojimo bosi, je 50% naše teže na prednjih blazinicah, 50% pa na peti. Če obujemo pete, se to razmerje ruši tako, da večji del odpade na blazinice, višja peta je, bolj neenakomerna obremenitev, pri zelo visokih petah 10:90.

Obutev s peto (nizko ali visoko) ima vpliv tudi na krajšanje ahilove tetive in mišic v mečih in zmanjšuje vzdržljivost stopal.

Z leti uporabe čevljev s peto se telo prilagodi in mnogo žensk ima v čevljih brez pet občutek, da bodo padle nazaj, v tem primeru priporočamo, da nosite tako imenovano obutev za prehod. Pri nas jih boste našli v športno-elegantnem programu, to je obutev s prožnim podplatom, ki ima peto višjo kot prednji del do 1 cm ter prostoren del za prste.

Z zmogljivimi stopali smo lahko bolj dinamični in ustvarjalni, zato se je vredno potruditi za obutev, ki omogoča stopalom naravno dinamiko hoje. Tudi eventuelno kratkotrajno nošenje pet je s tem bolj kvalitetno.