Kako izbrati pravo obutev?

Objavljeno dne: November 09, 2014 .

Kaj obutev naredi kvalitetno?

Obutev naredijo kvalitetno prvovrstni, preizkušeni materiali in ergonomska oblika, da čevlji niso utesnjeni in nimajo previsoke pete, ortopedi svetujejo največ 32 mm. Razlike so glede na to, za kakšen namen rabimo čevlje, za nepravilne oz. neravne terene (treking ipd) mora biti čevelj močnejši, torzijsko bolj stabilen in tudi trši v predelu podplata. Za vsakdanjo rabo se priporočajo lažji čevlji, zračni in prožni, izdelani iz naravnih materialov, da dosežemo v čevlju prijetno klimo. Seveda pa čevlje moramo negovati, kar se nam obrestuje pri vsakdanjem nošenju. Za mokre zimske razmere je bolje izbrati čevlje z vodoodporno membrano, ki zadrži vodo. Če pa so vremenske razmere dokaj suhe, čevljev z membrano ne priporočamo, ker ta preveč zapre čevelj in v njem ustvarja slabo klimo za naše noge.

Kako izbrati pravi material?

Pravi material je preizkušeno evropsko usnje, izdelano po ostrih evropskih kriterijih, kar je garant za dobro in zdravo klimo v čevlju ter kakovostna mikrofibra, izdelana iz neživalskih materialov. Tudi ostali deli čevlja, kot so notranjik, podloga, steljka in podplat naj bodo iz kvalitetnih materialov. Podplat naj bo v zimskih razmerah iz prave gume. Usnjen podplat pride v poštev za poletne mesece ali za ples ipd. Vsekakor se je dobro izogibati cenenim umetnim materialom, ki nemalokrat vsebujejo tudi zdravju škodljive snovi. Dober čevelj lahko enostavno ločimo od slabega po vonju.  Kvaliteten čevelj prijetno diši, medtem ko umeten čevelj s spornimi materiali lahko zaduhamo že na daleč in nam daje zoprno slab občutek, kar pa na daljši rok vpliva tudi na zdravje.

Kako pomembna je ergonomska oblika obutve?

Dobro ergonomsko oblikovan čevelj je zelo pomemben za nogo. Če dolgo časa nosimo preozke čevlje, mogoče tudi s previsoko peto, se nam kasneje, ko smo že malo starejši, pojavijo najrazličnejše deformacije noge, zato moramo že prej nositi neutesnjene  čevlje. Tukaj bi še izpostavili, da je za noge zelo pomembno, če kdaj pa kdaj hodimo bosi, da  s tem utrdimo mišice na nogah in potem tudi čevlje lahko bolj kvalitetno nosimo. Še posebej to velja za otroke, da se jim noge lepše in bolje razvijejo. To bi svetovali kot pomembnejše od anatomsko oblikovanega loka v čevlju.

Kakšen je pravi podplat?

Podplat na čevlju izbiramo glede na uporabo čevlja. Za vsakdanje nošenje se vsekakor priporoča izbira lahkega podplata, mogoče iz mikrofobirane gume, da tudi ublaži vibracije pri hoji. Za hojo po brezpotjih in za v gore pa vsekakor izberimo podplat iz prave surove gume. Seveda je najboljši v kombinaciji z lahko mikroporozno gumo, ker je povsem gumiran podplat precej težak.

Kaj pa izgled čevlja?

Seveda je pomembno pri čevljih, da izgledajo lepo in prijetno, kar nam daje občutje ugodja in jih radi nosimo. Posebno mesto imajo barve, ker so barvni čevlji zanimivi in nam dajejo energijo, s tem pa poskrbimo za boljše splošno počutje.